Orman Bakanlığı Etkinliği

ÜLKEMİZ SINIRLARI İÇERİSİNDE FAALİYET GÖSTEREN YONGA LEVHA – LİF LEVHA İŞYERLERİNE ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÖNEMİ

Türkiye’deki ormanların % 99 u devletin elindedir. Bunları yönetmek Orman Genel Müdürlüğünün yetkisindedir. Türkiye de sanayide odun talebi yıllık 25-30 milyon M3 dur.15-17 milyon M3 ünü Orman Genel Müdürlüğü karşılıyor. O.G.M tarafından karşılanan % 60  lık bu odun talebindeki durum aşağıdaki gibidir. 

  • İki binli yıllardan bu güne kadar Orman Genel Müdürlüğünün işletmelere yaptığı Tahsisler.
  • İki binli yıllardan bu güne kadar Orman Genel Müdürlüğünün işletmelere yaptığı Ek tahsisler.
  • İki binli yıllardan bu güne kadar O.G.M yaptığı tahsisler hangi bölgelerden yapıldığı,
  • İki binli yıllardan bu güne kadar Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı tahsislerin hangi bölgelerden hangi işletmelere yapıldığı, (Mesafe yönünden hangi işletmelerin korunduğu)
  • İki binli yıllardan bu güne kadar Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı tahsislerin hangi kriterlere göre yapıldığı,
  • İki binli yıllardan bu güne kadar Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı tahsislerin işletmelerin üretim kapasitesine göre mi yoksa hükümete yakınlığına göre mi yapıldığı,
  • İki binli yıllardan bu güne kadar Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı tahsislerde örneğin; kapasitesi 300 m3 olan işyerine 100,000  ster tahsis yapıldığına göre bu hesaba göre 1000 m3 kapasitesi olana 330,000 ster tahsis yapılması gerekirken, üretim kapasitesi az olana çok tahsis üretim kapasitesi çok olana ise az tahsis ve ek tahsis yapılmıştır.
  • İki binli yıllardan bu güne kadar Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı tahsislerde: Bazı işletmelere verilen tahsisler mesafe olarak diğerlerine göre 200, 300 km avantajlı olduğu bilinmektedir. Buda bazı işletmelere maliyet acısından rekabet etmekte önemli bir avantaj sağlamıştır.
  • İki binli yıllardan bu güne kadar Orman Genel Müdürlüğünün yapacağı tahsislerde maliye ye verilen beyan üzerinden olması haksızlığı önler ancak; üretimlerini kağıt üzerinde yüksek gösteren firmalar hangileri ve hakları olmadan ne kadar tahsis aldılar. 

Bunların hepsi karşılığı cevapsız kalan sorulardır. Bu güne kadar bu konularla ilgili bilgi ve 

belgeye ulaşamamıştır. Bu uygulamalarla küçücük bir tesisi dev tesis haline getirmek hiç de kolay değildir.